Zwangere vrouwen moeten ervoor zorgen dat hun dieet voldoende voedingsstoffen en energie biedt om de baby goed te laten groeien en groeien. Ze moeten er ook voor zorgen dat haar lichaam gezond genoeg is om de veranderingen die zich voordoen aan te kunnen.

Voor een gezonde zwangerschap moet het dieet van de moeder evenwichtig en voedzaam zijn – dit omvat de juiste balans van eiwitten, koolhydraten en vetten en het consumeren van een breed scala aan planten zoals groenten en fruit.

De voeding van sommige vrouwen kan worden beïnvloed door ethische overtuigingen, religieuze vereisten of gezondheidsproblemen, dus overleg met een arts is een belangrijk onderdeel van het plannen van een zwangerschapsdieet.

Snelle feiten over eten tijdens de zwangerschap:
De calorie-inname van een zwangere vrouw groeit tijdens de zwangerschap. Ze eet niet voor twee; haar calorieverbruik stijgt slechts een paar honderd calorieën per dag voor de meeste zwangere vrouwen.
Typische gewichtstoename, als de moeder slechts één baby draagt, varieert aanzienlijk op basis van het gewicht vóór de zwangerschap en andere factoren. Een ondergewicht zwangere vrouwen wordt aanbevolen om het meeste te krijgen, terwijl een vrouw met overgewicht wordt aanbevolen om het minst te krijgen.
Het lichaam van een vrouw absorbeert ijzer efficiënter en het bloedvolume neemt toe als ze zwanger is, dus moet ze meer ijzer consumeren om ervoor te zorgen dat zowel zij als haar baby voldoende zuurstoftoevoer hebben.

Fruit en groenten

Streef naar vijf porties groenten en fruit per dag. Ze kunnen in de vorm van sap zijn, gedroogd, in blik, bevroren of vers. Vers en ingevroren (indien snel ingevroren na het plukken) produceren meestal hogere niveaus van vitamines en andere voedingsstoffen.

Experts benadrukken dat het eten van fruit meestal beter voor je is dan alleen het drinken van sap, omdat het natuurlijke suikergehalte in sap erg hoog is. Overweeg groentesappen zoals wortel of tarwegras voor dichte voeding.

Zetmeelrijk koolhydraatrijk voedsel

Zetmeelrijke koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn aardappelen, rijst, pasta en brood. Koolhydraten bevatten veel energie en zijn daarom een ​​belangrijk onderdeel van een goed zwangerschapsdieet.

Eiwit

Gezonde eiwitten van dierlijke oorsprong zijn onder meer vis, mager vlees en kip, evenals eieren. Alle zwangere vrouwen en vooral veganisten moeten de volgende voedingsmiddelen als goede eiwitbronnen beschouwen:

Quinoa – bekend als een “compleet eiwit”, bevat alle essentiële aminozuren.
Tofu en sojaproducten.
Bonen, linzen, peulvruchten, noten, zaden en notenboters zijn een goede bron van eiwitten en ijzer.
Britse en Braziliaanse onderzoekers rapporteerden in het tijdschrift PLoS ONETrusted Source dat zwangere vrouwen die zeevruchten aten minder angst hadden dan degenen die dat niet deden. Zwangere moeders die nooit zeevruchten aten, hadden een 53 procent groter risico op hoge angstniveaus, schreven de auteurs.

vetten

Vetten mogen niet meer dan 30 procent uitmaken van het dieet van een zwangere vrouw. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois meldden in het Journal of PhysiologyTrusted Source dat een vetrijk dieet de baby genetisch kan programmeren voor toekomstige diabetes.