Zwangerschapstests helpen vrouwen om te bepalen of ze zwanger zijn. Deze tests werken door markers in urine of bloed op te nemen die op zwangerschap wijzen.

Als u weet welk type zwangerschapstest het meest geschikt is en weet hoe u ze kunt gebruiken, zorgt u ervoor dat de resultaten nauwkeurig zijn.

Of het nu thuis of in een dokterspraktijk wordt ingenomen, het wordt gemakkelijker om te begrijpen wat de resultaten betekenen en wat u vervolgens moet doen als u wordt geïnformeerd over het zwangerschapstestproces.

Soorten zwangerschapstesten
Er zijn twee hoofdtypen zwangerschapstests beschikbaar: urinetests en bloedtesten.

Urinetests
Urinetests kunnen thuis of op het kantoor van de arts worden afgenomen. Ze detecteren de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon, humaan choriongonadotropine (hCG).

Het hCG-hormoon circuleert in het bloed van een vrouw zodra een bevrucht ei zich aan de baarmoederwand heeft gehecht. Dit gebeurt meestal 6 dagen na de bevruchting.


Volgens de American Pregnancy Association verdubbelen de niveaus van hCG elke 2 tot 3 dagen, bereiken ze een piek met 8 tot 11 weken zwangerschap en beginnen dan af te vlakken. HCG kan meestal worden gedetecteerd door een urinetest 12 tot 14 dagen na de conceptie.

Thuis zwangerschapstest

Home zwangerschapstests kunnen worden gekocht in een apotheek of drogisterij. Ze kosten normaal minder dan $ 20 en zijn gemakkelijk te gebruiken. Bij correct gebruik geven ze uitstekende resultaten.

Resultaten zijn meestal zichtbaar binnen 3 tot 10 minuten of soms eerder.

Er zijn verschillende merken en soorten zwangerschapstests beschikbaar. De meeste kunnen worden geclassificeerd als standaardtests of digitale tests:

Standaardtests hebben een strook die van kleur verandert als de zwangerschap wordt bevestigd, of een symbool zoals een plus of min weergeven.
Digitale tests tonen tekst zoals “zwanger” of “niet zwanger” of gebruiken een symbool. Sommigen geven aan hoe ver de zwangerschap is.

Bloedtesten
Hoewel minder vaak voor dan urinetests, zijn bloedtesten beschikbaar om hCG-waarden te detecteren. Deze worden altijd uitgevoerd op het kantoor van de arts en de resultaten duren langer dan de urinetestresultaten.

Bloedtesten zijn meestal duurder, maar sommige kunnen eerder worden afgenomen dan urinetests om de resultaten te bepalen. De twee soorten bloedtesten zijn:

Kwalitatieve hCG-bloedtest: dit controleert de hCG-waarden en geeft een “ja” (zwanger) of “nee” (niet zwanger) resultaat. Ze kunnen hCG-niveaus detecteren rond 11 dagen na de conceptie.
Kwantitatieve hCG-bloedtest: dit kan specifieke niveaus van hCG meten, zelfs als de waarden laag zijn.
Verdere tests kunnen nodig zijn als de resultaten niet zijn zoals verwacht. Als het hCG-niveau bijvoorbeeld hoger of lager is dan voor de geschatte zwangerschapsfase.

Dit proces kan helpen bij het aangeven van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een miskraam of een meer accurate vervaldatum.