Zwangerschapstests zijn supernauwkeurig wanneer u ze correct gebruikt. De zwangerschapstests die je bij de drogisterij krijgt, werken 99 van de 100 keer. Ze zijn net zo nauwkeurig als een zwangerschapstest op urine die u op het kantoor van een arts zou krijgen.

Zwangerschapstests werken door uw urine (plas) te controleren op een hormoon genaamd choriongonadotrofine (HCG). Je lichaam maakt dit hormoon alleen aan als je zwanger bent. HCG komt vrij wanneer een bevrucht ei zich aan de binnenkant van je baarmoeder hecht – wanneer de zwangerschap begint. Als de resultaten van je zwangerschapstest positief zijn, betekent dit dat je zwanger bent. Als ze negatief zijn, betekent dit dat je niet zwanger bent.

Zwangerschapstests zijn het meest nauwkeurig wanneer u ze aflegt nadat u uw menstruatie al hebt gemist.

Een zwangerschapstest is minder nauwkeurig als deze is verlopen of als u deze niet op de juiste manier gebruikt. Controleer dus altijd de vervaldatum op de verpakking en lees aandachtig de aanwijzingen bij uw zwangerschapstest.

Hoe snel kan ik een zwangerschapstest doen?
Je kunt op elk moment een zwangerschapstest doen nadat je menstruatie te laat is – dat is wanneer ze het beste werken. Het is een goed idee om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen als je je menstruatie mist of denkt dat je zwanger bent.

Hoe eerder je weet dat je zwanger bent, hoe sneller je kunt beginnen met nadenken over je opties en alle zorg kunt krijgen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Veel zwangerschapstests zeggen dat ze een paar dagen voor een gemiste periode werken, maar de resultaten zijn meestal minder nauwkeurig dan. Lees het etiket op uw zwangerschapstest om erachter te komen wanneer u een zwangerschapstest moet doen en hoe nauwkeurig deze zal zijn.

Soms kan een zwangerschapstest al na 10 dagen na onbeschermde seks zwangerschapshormonen in je urine vinden. Maar deze resultaten zijn niet super betrouwbaar en u kunt een vals-positief of vals-negatief testresultaat krijgen.

Als je menstruatie erg onregelmatig is, of als je om de een of andere reden helemaal geen menstruatie krijgt, kun je het beste drie weken na de seks een zwangerschapstest doen.

Wat moet ik doen als mijn zwangerschapstest positief is?
Als je een zwangerschapstest doet nadat je je menstruatie hebt gemist en het resultaat positief is, betekent dit dat je zwanger bent. Je kunt altijd een nieuwe test doen om zeker te zijn, als je wilt.

Waar kan ik een zwangerschapstest krijgen?
U kunt een zwangerschapstest kopen bij uw plaatselijke apotheek, drogisterij, supermarkt en wat gemaks- of dollarwinkels. Zwangerschapstests zijn meestal goedkoop – ze kunnen zo weinig als een dollar kosten. Soms kun je bij bepaalde gezondheidscentra een gratis zwangerschapstest krijgen.

U kunt ook een zwangerschapstest krijgen van uw verpleegkundige of arts, de lokale kliniek. De meeste gezondheidscentra gebruiken dezelfde zwangerschapstests voor urine die u in winkels kunt kopen. Soms gebruiken ze een bloedtest om op zwangerschap te testen, maar dat is meestal alleen onder speciale omstandigheden.